Lidt om mig og kunsten

Jeg er født i 1955, uddannet kok og siden lærer på Hjørring Seminarium med linjefag i billedkunst. Jeg har fået min kunstneruddannelse på skulpturforløb på Hjørring Kunstskole ved Poul Winther Pedersen – kaldet Phuzzy. Jeg har derudover løbende deltaget på kurser på Aarhus Kunstakademi og på Skulpturskolen ved Thomas Anderson.

Jeg har siden mine ungdomsår interesseret mig meget for kunst, og har i flere år selv været udøvende kunstner. Jeg fik de første lektioner i folkeskolen, hvor jeg var så heldig at have Poul Sørensen som lærer og inspirator. Poul Sørensen er i dag en kendt billedkunstner i det nordjyske.

Min store interesse og passion indenfor kunsten er især det tredimensionelle billedsprog. Jeg startede som kunstner med at lave stenskulpturer og har siden eksperimenteret med flere forskellige materialer.

Skulpturerne, jeg laver, har hovedsageligt mennesket i fokus og læner sig tæt op ad Klassisk Modernisme. Jeg bestræber mig på at give værkerne et udtryk for både det indre og ydre univers og gerne iblandet tankevækkende humor.

Min interesse for kunst stammer fra min ungdom. Jeg synes især om det tredimensionelle billedudtryk, hvor skulpturens væsen i samspil med omgivelserne og lyset giver en unik stemning. Jeg husker tydeligt mit første besøg på Ny Carlsberg Glyptotek, København, hvor meget jeg blev fascineret af de klassiske skulpturer. Dette var starten på en række studieturer til blandt andet Ægypten, Rom, Prag, Paris, Berlin og Sydafrika. Senest gik turen til Firenze.

Jeg fik først sent i livet lysten til selv, at kaste mig ud som billedhugger. I starten var det mest for at udfordre mig selv. Først i 2005 havde jeg min første offentlige udstilling, og det var her min kunstneriske rejse begyndte for alvor. Selvom det er gået rigtigt stærkt siden med skabelse af nye værker og udstillinger rundt omkring i Danmark, så håber og føler jeg, at den kunstneriske rejse først lige er startet.

Skulpturerne, jeg laver, har hovedsageligt mennesket i fokus og er tilvirket efter de klassiske principper. I mine værker er det især skulpturens krop og form der er det primære udtryksmiddel. Jeg bruger kroppens stilling og kropssprog som kommunikationsmiddel mellem værket og beskueren. Normalt giver ansigtet et udtryk for følelser og kommunikation, hvilket jeg i mine værker bestræber mig på at overføre til torsoen eller skulpturens kropsstilling. Selve processen at skabe giver mig en indre glæde og selvforståelse. Jeg bestræber mig gennem mine værker at skabe en kommunikation og refleksion hos beskueren. Jeg håber mine værker også taler til dig… Du er velkommen til at gå ind i galleriet og se flere billeder af mine værker. Er du interesseret i at se dem på nærmere hold kan du holde dig orienteret i min kalender, hvor jeg udstiller i den nærmeste tid. Du er også velkommen til at kontakte mig på mail eller telefon.

 

Lidt om mit arbejde med raku


De sidste par år har raku brændt keramik været blandt mine foretrukne udtryksformer. De metalliske farver og nuancer, der kan fremkomme i keramikken ved denne gamle japanske teknik fascinerer mig meget.


Raku – er en fryd for øjet og betyder behag, lykke og lethed.


Min fremgangsmåde er følgende:


Efter jeg har lavet fx et relief eller ikon forglødes emnet i en keramisk ovn. Herefter afkøles emnet, hvorefter jeg glasere emnet.


Selve brændingen foregår i en udendørs gasovn der varmes op til ca. 900 grader. Emnerne sætter jeg ned i den varme ovn med en lang tang. Efter kort tid bliver emnet rødglødende og glasuren smelter. Emnerne tages op i en tønde med brændbart organisk materiale, som fx savsmuld. Der går ild i materialet og der sker en kemisk proces, som får glasuren til ændre sig og der kan fx fremkomme krakeleringerne, som er et af kendetegnene ved raku. Lerrelieffet bliver sort, de steder, der ikke har fået glasur.


De store temperatur forskelle emnerne udsættes for er en hårdhændet proces, som medføre en porøs skærv, men også de mest fascinerende farver.
Jørn Erik Nielsen - Skulptur - Raku - Keramik | Gl. Skagensvej 29, 9900 Frederikshavn - Danmark | joern.art.dk@gmail.com